De fotografietrends voor 2021

Begin 2020 maakte ik een video over de fotografietrends die ik verwachtte voor dat jaar. Wat is er van uitgekomen en welke trends verwacht ik voor 2021?

Systeemcamera’s

Ik begon destijds met mijn verwachting dat de ontwikkeling van systeemcamera’s, dus een spiegelloze camera, enorm toe zou nemen. Dat is zeker gebeurd.

Er kwamen verschillende nieuwe modellen van diverse merken op de markt. Veel van die camera’s zijn hybride oftewel je kunt er goed mee fotograferen én filmen. We zien Fuji, Sony en Nikon met geweldige camera’s op de markt komen en Canon komt zelfs met een systeemcamera die 8K kan filmen. Helaas wel met de nodige beperkingen zoals het veel besproken oververhitten, maar de trend is in ieder geval wel doorgezet.

Sony A7s III
Fuji
Nikon Z7 ii
Canon R5

Verticale foto’s en video’s

Daarna sprak ik begin 2020 over verticale foto’s en video. En ook daar zie je de trend sterk doorzetten. In 2020 werd de nieuwe Instragram-functie Reel breed geïntroduceerd. Een tegenhanger van het inmiddels immens populaire TikTok. Je kunt 30 seconden filmen en dan werkt rechtop natuurlijk het beste. Je moet heel goed nadenken wat je in die 30 seconden wilt vertellen of laten zien om het zo interessant mogelijk te maken voor de kijker.

Dronebeelden

Vervolgens sprak ik over de groei van dronebeelden. Die groei is zó groot dat er per 31 december 2020 nieuwe regels bijkomen:
Zo wordt de maximale vlieghoogte 120 meter, is de minimumleeftijd van een bestuurder 16 jaar en is een theorie-examen voor een bestuurder verplicht.
Deze regels gelden niet voor drones die lichter zijn dan 250 gram. Wil je meer over de nieuwe regels lezen. Klik dan even op de link naar site van de Rijksoverheid.

LiDAR

Andere trends die we hebben gezien en die door zullen ontwikkelen in 2021 zijn het gebruik van LiDAR in mobiele telefoons. Apple maakte die techniek al meer toegankelijk in hun iPad en nieuwe iPhone 12 Pro. Je kunt nu een nog meer realistische scherpte diepte aan je foto toevoegen en hopelijk in de toekomst ook aan je video’s. Je creëert hiermee zo’n onscherpe achtergrond die je regelmatig in spiegelreflexfoto’s ziet.

LiDAR maakt gebruikt van licht. Dit in tegenstelling tot RADAR dat gebruik maakt van radiogolven. Deze techniek is uitermate uitermate geschikt voor Augmented Reality-toepassingen zoals het beter virtueel inrichten van je huis of de lengte van een persoon opmeten bijvoorbeeld.

3D

Ik zie op LinkedIn veel toepassingen en ontwikkelingen op het gebied van 3D voorbijkomen. Waar je dat ook ziet en ik verwacht dat je dit in 2021 vaker gaat zien, is in 3D webdesign.

In de video zie je een aantal voorbeelden van websites die de 3D-look al hebben omarmd.

Authentieke stockfotografie

Een trend die ik verwacht in 2021 is de groei in stockfotografie. Fotografen hebben het in 2020, net als veel andere ondernemers, zwaar gehad door de pandemie en dit is in 2021 niet direct veranderd. Vaak lukt het nog wel om stockfoto’s te maken die tijdloos zijn of juist beelden die inspelen op de actualiteit.

Ik verwacht dan dat de trend is dat de foto’s meer authenticiteit laten zien, dus meer echte situaties en minder het stock-gevoel.

Tot zover mijn verwachtingen van 2021. Heb jij nog ideeën of suggesties? Laat het me weten.