Kleurintensiteit achtergrond

Verander de kleurintensiteit van je achtergrond

Laatst las ik ergens dat de achtergrond van je profielfoto niet zo’n grote rol speelt of mensen jouw foto hoog of lager waarderen. Ik kan met dat wel voorstellen, omdat de manier waarop je op de foto staat (lach, geen lach, etc.) vele malen belangrijker is. Toch kan de achtergrond wel zeker een rol spelen of je de foto ‘mooier’ of niet mooier vindt en wat voor uitstraling het beeld heeft.

Als je een achtergrondkleur hebt gekozen, dan kun je met het gebruik van licht of het ontbreken ervan de kleurintensiteit bepalen, maar hoe doe je dat.

Methode 1: De omgekeerde kwadratenwet

Dit klinkt ingewikkeld, maar er is hier veel over te vinden op internet onder de Engelse term Inverse square law. Kort gezegd houdt het in dat het licht van jouw lichtbron/flitser heel snel minder wordt. Als je dit eenmaal weet, dan kun je dat ook op meerdere manieren toepassen in je fotografie.

In dit geval willen we de kleur van de achtergrond dus lichter of donkerder maken.

Stel je hebt een witte achtergrond en één flitser en je wilt de achtergrond zo licht mogelijk maken. Plaats de persoon en de flitser dan zo dicht mogelijk bij de achtergrond, zodat je optimaal gebruik maakt van de flitser (foto 1). Wil je juist een iets donkere achtergrond, plaats dan de flitser én de persoon verder van de achtergrond (foto 2). De achtergrond wordt dan vanzelf donkerder.

Foto 1

Foto 2

Methode 2: Gebruik licht op je achtergrond

Om de achtergrond van je profielfoto lichter of donkerder te maken, kun je ook flitslicht toevoegen of juist weghalen.
Bij onderstaande eerste foto, zijn twee flitsers gebruikt: 1 hoofdlicht aan de linker kant van de camera en 1 invullicht om de schaduw aan de rechterkant in te vullen. Deze paraplu staat  in het midden boven de camera op het model gericht.

Een deel van dit licht schijnt op de achtergrond, zodat de achtergrond niet helemaal zwart wordt. Ook hier geldt, dat als we de lichten en het model naar achter halen, dat de kleur op de achtergrond minder/donkerder wordt.

Wil je de achtergrond juist iets oplichten, dan kun je ervoor kiezen om de achtergrond extra te verlichten met flitsers. Er is hier gekozen voor 2 extra flitsers om de achtergrond zo egaal mogelijk te verlichten. Op deze manier wordt hetzelfde achtergrondpapier lichter van kleur, terwijl het model hetzelfde belicht is.

Kleurintensiteit achtergrond-hoofd
Lichtplan
Kleurintensiteit achtergrond-2

Hieronder vind je nog een voorbeeld, maar dan met een blauwe achtergrond. Uiteraard is deze methode voor alle kleuren toepasbaar.

Kleurintensiteit achtergrond-3
Lichtplan
Kleurintensiteit achtergrond-4

Heb je zelf ook ervaringen en/of tips? We horen het graag van je!