poseren voor een zakelijk portret

5 Tips voor beter (zakelijk) poseren

Niet iedereen die op de foto gaat heeft ervaring als model. De meeste mensen juist niet. Tijdens onze fotoshoots horen we regelmatig: “Hoe moet ik staan?” voordat we iemand gaan portretteren. Vaak zitten mensen er ook helemaal niet op de wachten om te poseren voor een fotograaf. De manier waarop je poseert doet echter een hoop voor het eindresultaat. Daarom zijn hier een paar tips om je voor te bereiden op een fotosessie. Zodat je het minder lastig vindt om te poseren en er meer ontspannen aan kan beginnen.

Tip 1: Niet met je hele lichaam recht voor de camera

Bij een (zakelijk) portret is het het best om niet recht voor de camera te staan (de “voetbalfoto”). Wanneer iemand recht voor de camera staat is die persoon op zijn breedst. Gelukkig is dit vaak eenvoudig op te lossen door een schouder naar de camera toe te draaien en de andere schouder van de camera af.

De eerste twee foto’s zijn voorbeelden van hoe je het beter niet kan doen en de derde foto is een voorbeeld van hoe je er het beste uitziet.

Zakelijk poseren recht van voren
Zakelijk poseren opzij
Zakelijk poseren 1 been

Tip 2: Let op de stand van je kin

Doe je kin niet te ver omhoog en niet te ver omlaag. Je wil natuurlijk een dubbele kin voorkomen. Dit is ook vaak te voorkomen door te schieten van een net wat hoger standpunt.
Mensen doen vaak hun kin omhoog om een onderkin te voorkomen. Dit werkt vaak juist averechts en accentueert de onderkin alleen maar.

In dit filmpje van Peter Hurley wordt het nog eens goed uitgelegd.

Het is een Amerikaans filmpje, dus lekker over de top, maar de techniek werkt vaak wel.

De eerste foto is met het hoofd omhoog waardoor je de onderkin juist accentueert en de tweede foto is met de tip uit het filmpje, waardoor je de onderkin goed kan verbergen.

Zakelijk poseren kin omhoog
Zakelijk poseren kin juist

Tip 3: Let er op dat je in een natuurlijke houding staat

Ga nooit staan in een houding die niet goed voelt (zoals op de eerste foto). Heb je niet veel of geen ervaring met poseren, dan helpt het soms om ontspannen te staan door je gewicht te verplaatsen naar je achterste voet/been. Let op dat je je hoofd niet automatisch te ver naar achteren doet.

Veel mensen weten niet zo goed wat ze met hun armen moeten doen tijdens een foto . De armen langs het lichaam laten hangen ziet er vaak ongemakkelijk en statisch uit. Zet je je handen op je heup of in je zij voor een betere pose (zoals op foto twee).

Zakelijk poseren recht van voren2
Zakelijk poseren 1 been2

Tip 4: Let op met de zon of flits

Heb je ook weleens dat je moet knijpen met je ogen vanwege het flitslicht of omdat je vol in de zon kijkt? Dat ziet er meestal niet zo mooi uit. Om dit te voorkomen kun je je ogen dicht doen en vlak voordat de foto wordt genomen je ogen weer openen. Op de eerste foto heeft het meisje last van het licht en op de tweede foto niet.

Zakelijk poseren tegenlicht
Zakelijk poseren zonder tegenlicht

Tip 5: Met een glimlach op de foto

Vaak heel mooi, maar soms ook moeilijk te realiseren. Niet iedereen kan spontaan en op commando lachen.  Een neplach of een geforceerde emotie komt op een foto precies zo over zoals de eerste foto laat zien. Glimlach met je ogen en met je tanden. Het is aan de fotograaf om jou het beste over te laten komen op een foto. Vertel hem of haar als je onzeker bent over het maken van de foto’s en knoop een gesprekje met hem of haar aan. Op die manier wordt de situatie vanzelf gemakkelijker en meer ontspannen. Heb je iemand die je vertrouwen geeft of je kan laten lachen? Vraag hem of haar dan eens bij de shoot als dat mogelijk is. De truck is dan natuurlijk om niet naar die persoon te kijken, maar wel in de camera. Zo krijg je de mooiste resultaten waar je zelf ook blij mee bent.

Zakelijk poseren minder natuurlijke glimlach
Zakelijk poseren natuurlijke glimlach

We hebben inmiddels nóg een artikel over (zakelijk) poseren. Deze is inclusief een video. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Heb je zelf ook ervaringen en/of tips? We horen het graag van je!