6 tips om te poseren voor een foto

Eerder gaf ik al 5 tips voor het poseren voor een (zakelijke) foto. Nog steeds vragen mensen mij regelmatig wat ze moeten doen als ze voor een portret op de foto gaan. Helaas is er vaak niet veel tijd om mensen helemaal ontspannen te krijgen voor de foto, maar je kunt wel van tevoren rekening houden met een aantal zaken.
Uiteraard sta ik meestal niet aan de voorkant van de camera en het is ook niet mijn vak ?, maar vanuit mijn ervaring als fotograaf, geef ik je 6 tips voor het poseren die je wellicht kunnen helpen. Deze keer leg ik je deze tips ook uit in onderstaande video.

1. Draai een beetje

Als je een foto recht van voren neemt, dan is je lichaam meestal breder, dan wanneer je een beetje indraait. Als je iets draait, dan geeft dat ook direct een wat actievere houding.

2. Wat is je beste kant

Niemand is symmetrisch. De ene kant van je gezicht kan dus ‘mooier’ op de foto komen, dan de andere kant van je gezicht. Ook de houding die aanneemt, heeft daar invloed op. Wil je dit eens testen, laat iemand uit jouw omgeving dan eens een aantal foto’s van je nemen vanuit verschillende hoeken.

3. Leun op één been

Als je met twee benen op de grond staat, dan ben je een nuchter persoon ?, maar op de foto kan het soms statisch over komen. Ga eens op je voorste of achterste been staan. Op die manier sta je vaak veel meer ontspannen en dat zie je dan ook op de foto.

4. Versterk je kaaklijn

“Ik heb altijd zo’n onderkin op de foto. Kun je daar iets aan doen?” Dit hoor ik regelmatig als ik portretfoto’s maak van mensen. Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen, maar je kunt eens proberen je kin een klein beetje naar beneden te knikken en je gezicht richting de camera te duwen. Je kaaklijn wordt daar vaak wat strakker van. In de video laat ik het je zien. Denk er ook weer niet téveel over na, want dan ben je meer bezig met je houding, dan met ontspanning en dat zie je ook op de foto.

5. Reflectie in je bril

Ben je een brildrager, dan heb je het misschien al eens meegemaakt: reflectie op jouw brilglazen tijdens het maken van jouw portret. Ontspiegelde glazen kunnen helpen, maar mochten er tijdens het fotograferen toch reflecties zichtbaar zijn van de flitser(s), vraag dan aan de fotograaf of hij/zij dit op kan lossen.
Ook zie je door ‘hard’ licht soms de schaduw van de pootjes van de bril prominent in het gezicht terug. Met zachter licht kan de fotograaf dat vaak oplossen. Ook kan dit vaak in de nabewerking worden verminderd of verwijderd.

Maak van tevoren je bril ook goed schoon, zodat er geen oneffenheden op jouw bril zichtbaar zijn.

6. Beweeg na iedere klik

Als ik mensen vraag om klaar te gaan staan voor de foto, dan staan ze vaak de hele serie foto’s stokstijf en in dezelfde positie. Soms ook nog sterk pogend hun ogen niet te laten knipperen. Knipper gewoon met je ogen. Er worden voldoende foto’s gemaakt. Daarnaast kun je na iedere klik van de camera een klein beetje jouw houding veranderen. Als je dan samen naar de foto’s gaat kijken, dan heb je niet 10 keer dezelfde foto en weet je wat wel en wat niet werkt voor jou. Je hebt dan veel meer keuze.

Het belangrijkste is dat je tevreden bent over de uiteindelijke foto(‘s), maar geniet ook een beetje van het proces. Hoe belangrijk is het nou eigenlijk als de eerste foto niet gelijk raak is of hoe mooi is het als de eerste foto wel ineens geweldig is. Lach er een beetje om, heb het naar je zin. En is een foto niet direct naar je zin? Met één druk op de knop hebben we die verwijderd of is er een nieuwe gemaakt!

Hopelijk had je iets aan deze tips om te poseren voor een (portret)foto.