De achtergrond van je (portret)foto
Vorig jaar schreef ik al een artikel over de achtergrond van je foto. Ik vond het tijd voor een update inclusief een vlog over de impact van de achtergrond op jouw foto’s.
Het belangrijkste van je foto is natuurlijk dat je er leuk en ontspannen op staat, maar de keuze voor de achtergrond bepaalt mede de stijl en uitstraling van je foto.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waar ga je jouw foto voor gebruiken?
Ga je jouw foto op je website plaatsen, plaats je ‘m op social media, wordt de foto gebruikt voor een CV of online CV of visitekaartje. Misschien komt je foto wel in het jaarverslag of gebruik je ‘m bij de ondertekening van je e-mail. Heb je een bepaalde expertise en wordt jouw foto regelmatig in een magazine of online magazine gebruikt, dan wil je misschien wel weer een hele andere achtergrond gebruiken.
Social Media
Gebruik je jouw foto jouw foto voor LinkedIn bijvoorbeeld? Let er dan op op welke plekken deze foto wordt gebruikt: iemand bekijkt jouw foto op jouw profiel. Dit ziet er op een pc vaak anders uit dan op een mobiele telefoon. Je foto wordt ook vertoond als je een verhaal of story plaatst. Dit is een vrij nieuwe optie zoals je wellicht ook de stories van Instagram en Facebook kent.
Kies je voor een volledig witte achtergrond, dan valt de achtergrond mooi weg, kies je voor een kleur, dan ziet de foto er weer heel anders uit.
Check eens de foto’s van jouw connecties op LinkedIn of op andere social media. Je ziet dan vanzelf wat je mooi vindt en wat er minder bij je past.
Op Instagram is jouw profielfoto nóg minder groot zichtbaar. De icoontjes zijn kleiner als je een post plaatst.
Ook hier is jouw foto zichtbaar bij de stories van Instagram. Iets groter dan bij een post.
Kies je hier voor een witte achtergrond, dan ben je een beetje het effect kwijt van een neutrale achtergrond oftewel het wegvallen van die achtergrond, omdat Instagram een randje om jouw foto plaatst.
Het is echt belangrijk dat je voldoende van jezelf laat zien, ómdat de icoontjes zo klein is.
Kies een foto van jezelf die je vind passen. Je kunt ‘m altijd wijzigen natuurlijk.
Kijk ook even naar de andere social media die je gebruikt om te zien hoe foto’s hier worden geplaatst en bepaal dan welke achtergrond je wilt gebruiken.
Foto op je website
Voor je website kun je rekening houden met een aantal zaken:
- Hoe ziet de achtergrond van je website Is de achtergrond wit, dan is het misschien wel mooi om een witte, neutrale achtergrond te kiezen, maar ook een mooie donkere achtergrond steekt juist weer af tegen de achtergrond en geeft weer een hele andere uitstraling
- Wat is de kleur of steunkleur van je merk of logo. Wellicht dat je dit kunt gebruiken voor achter jouw foto. Ook kun je ervoor kiezen om iets van je omgeving te laten zien.
Laat je jouw foto vrijmaken van de achtergrond, wat ik uitleg in de video over een samengestelde teamfoto, dan ben je volledig vrij in het kiezen van de achtergrond, zoals deze voorbeelden laten zien.
Een foto voor op je CV of visitekaartje
Stel dat je nog een CV moet maken. Digitaal of online, dan is het ook belangrijk na te denken over welke foto en welke achtergrond je plaatst. Ook hier kan een witte achtergrond ervoor zorgen dat je opvalt op het papier of op de pagina. Als je een andere achtergrondkleur hebt gemaakt, kun je dit realiseren door de achtergrond volledig te verwijderen van de foto.
Een foto op een visitekaartje of bij een ondertekening van je e-mail werkt eigenlijk hetzelfde als bij een CV; het is dus belangrijk om te zien hoe de achtergrond van je foto werkt met het papier van het kaartje.
Foto voor een magazine / omgevingsportret
Wat nou als jouw foto regelmatig in magazines wordt geplaatst ondersteunend bij een interview of een ander artikel. Soms wordt er dan een fotograaf ingehuurd om een begeleidende foto te maken, maar soms wordt gevraagd om zelf een foto aan te leveren. Overleg in dit laatste geval even met je fotograaf of je de gemaakte foto’s mag laten publiceren in een magazine.
Vaak heb je iets meer ruimte bij de foto. Overweeg dan eens om een omgevingsportret te laten maken. Je laat dan iets meer zien van de achtergrond. Dit geeft soms wat context over jezelf en waar je mee bezig bent, maar het geeft sowieso een hele andere uitstraling.
Als jij jouw volgende foto laat maken van jezelf of van je collega’s, denk dan eens goed na waarvoor je de foto’s allemaal gaat gebruiken en bedenk of je de foto’s wilt laten maken in een studio, een studio bij jou op locatie of dat je meer omgeving op jouw achtergrond wilt.