Teamfoto met 1,5 meter afstand

Nu iedereen weer massaal naar de kapper gaat, kun je eens nadenken over het updaten van je teamfoto, maar hoe doe je dat in de huidige 1,5 metersamenleving? Hieronder kun je dit lezen of zien.

1,5 metersamenleving

Ondanks dat we iets meer versoepelingen van de Coronamaatregelingen krijgen, zullen we ons voorlopig aan de 1,5 meterregel moeten houden. Er vinden nu overal heel veel aanpassingen plaats.
Voor het maken van een individueel portret is het nog vrij makkelijk om je aan alle regels te houden, wil je overigens een aantal poseertips, kijk dan eens naar deze blog, maar wat doe je als je een team- of groepsfoto aan je website wilt toevoegen?

Een compositiefoto

Natuurlijk kun je een teamfoto maken met 1,5 meter ertussen.
Wil je echter met wat meer mensen op de foto of vind je de afstand onderling toch te groot, dan kun je kiezen voor een compositiefoto. Een compositiefoto of samengestelde foto is opgebouwd uit meerdere individuele foto’s en daar wordt achteraf één totaalbeeld van gemaakt. De voordelen zijn:

  • Ieder individu heeft exact dezelfde belichting
  • Geen kans op gesloten ogen van een collega
  • Iedere collega is goed in beeld
  • Bij nieuwe of vertrekkende collega’s zijn individuele portretten makkelijk te wisselen

Je hebt dus geen hele nieuwe teamfoto nodig.

Stap 1. Bedenk wat je met de teamfoto wilt doen

Is de teamfoto voor een website met een neutrale achtergrond of wordt er achteraf een andere achtergrond achter de foto geplaatst. In dit laatste geval is het enorm belangrijk om een relatief zelfde belichting voor de achtergrond en de personen te realiseren. Je moet dus van tevoren bedenken vanuit welke kant de zon komt.

Stap 2. Maak de individuele portretten

Heb je bepaald wat het doel is, dan kunnen je de foto’s in de studio of op de locatie van het bedrijf schieten. Met een witte achtergrond maken we van iedereen een individueel portret. Dat kan van top-tot-teen, maar dat hoeft niet. Het kan bijvoorbeeld ook vanaf je middel.

Teamfoto1
Teamfoto2
Teamfoto3

Stap 3. Maak de personen vrij van de achtergrond

Vervolgens worden de personen in een bewerkingsprogramma vrijgemaakt van de achtergrond.
Als de foto’s goed zijn belicht en gemaakt, dan is de eerste selectie vrij snel te realiseren. Daarna vindt de finetuning plaats om alle oneffenheden aan de randen van de foto en het haar weg te werken.

Teamfoto4
Teamfoto5

Stap 4. Voeg de achtergrond en personen samen

In dit eerste voorbeeld plaatsen we de personen op een witte, neutrale achtergrond. Dat kan met of zonder logo op de achtergrond. Om de foto meer een geheel te maken, zorgen we dat de schaduw zo realistisch mogelijk wordt nagemaakt.

Hieronder zie je een voorbeeld van een compositiefoto waarbij een specifieke achtergrond is gekozen.
De zon in deze foto komt van schuin links achter de camera. Dat betekent dat de personen op de foto ook van links moeten worden belicht om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken.
Ook hier worden er verschillende schaduwen toegevoegd. Ook wordt er gekeken naar realistische scherptes van voor- en achtergrond. Tenslotte wordt er extra kleur toegevoegd om de voor- en achtergrond nog meer samen te laten smelten.

Wil je een teamfoto die 100% 1,5 meterproof is, dan kun je dus kiezen voor een samengestelde- of compositiefoto. Heb je vragen, laat het dan weten.