Cinemagraph: een bewegende foto
In de vorige blog hadden we het over een bewegend portret. In deze blog vertellen we je meer over de bewegende foto ofwel cinemagraph. We hebben ook een vlog gemaakt. Hierin zie je meer voorbeelden en in de video laat ik je ook zien hoe je zo’n bewegende foto maakt.
Wat is een cinemagraph?
Een cinemagraph is een foto met een bewegend videogedeelte. Vaak zijn het korte doorlopende bewegingen. Omdat een groot gedeelte een foto is en vaak maar een klein gedeelte beweegt, geeft dit een vervreemd beeld. Dit is dus weer eens iets anders dan een standaard foto of video.
Hoe maak je een cinemagraph?
Wanneer je een cinemagraph wilt maken, moet je video en foto combineren.
Het is daarbij belangrijk dat je van tevoren het ‘concept’ bedenkt. Welk gedeelte blijft de foto en welk gedeelte ga je laten bewegen.
Vervolgens maak je het filmpje en bewerk je deze in een bewerkingsprogramma. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Premiere Pro, After Effect of Photoshop, maar er zijn ook andere bewerkingsprogramma’s die dit kunnen
Hoe ik dit met bovenstaand voorbeeld heb gedaan, kun je zien in de vlog.
Meestal is de bewegende foto’s zo gemaakt dat je het begin en einde niet kunt zien.
Waar te gebruiken?
Je kan ze op veel plekken gebruiken. In digitale advertenties, op je website of op sociale media. Daarnaast kun je zo’n cinemagraph prima verwerken in een digitale nieuwsbrief of digitaal magazine. Leuk om eens een bewegende portretfoto van iemand toe te voegen.
Je hoeft overigens niet alleen van mensen een cinemagraph te maken.
Hieronder heb ik het scrollen op de mobiele telefoon gelooped.
Kijk ook eens op Een bijzondere bedrijfsfoto en Een foto met beweging, voor nog meer voorbeelden van bewegende foto’s.
Heb je zelf een mooie gemaakt of heb je mooie gezien, laat het ons weten!