Videoportretten; het nieuwe kennismaken

Doordat video steeds populairder wordt, kan je nu ook fotoportretten zien veranderen in videoportretten. Hieronder leggen we je uit met behulp van een video, wat een videoportret is.

Wat is een videoportret

Een videoportret is een korte video van een paar seconden tijd, waarin je kennismaakt met de persoon in de video.

Uniek

Het is natuurlijk een ander verhaal dan een normale portretfoto. Hier heb je maar één blik van iemand waarbij je de persoon op de foto kan leren kennen. Maar in een video, heb je toch meer fragmenten om met iemand kennis te maken. De meeste bedrijven hebben foto’s om hun medewerkers te laten zien. In videovorm jouw medewerkers laten zien is dus een erg leuke en unieke manier.

Techniek

Video wordt op een andere manier belicht dan we foto’s belichten. Bij video wordt er gebruik gemaakt van continu licht. Zoals de naam het al zegt, brandt het licht continue in tegenstelling tot flitslicht dat alleen zichtbaar is als je foto neemt. De lichten zijn zo gemaakt dat je ze langere tijd aan kan zetten. Buitenlicht is ook continu licht. Hierdoor kan je de keuze maken om je video op te nemen in de studio, maar ook op locatie.

Waar te gebruiken

Je kunt de bewegende portretten plaatsen bij het gedeelte ‘Over Ons’ op je website. Dat kan in plaats van foto’s, maar het kan ook in combinatie met foto’s. Zo hebben mensen een overzicht van wie er bij jouw bedrijf werkt en kunnen ze alvast kennismaken met jouw medewerkers. Maar naast het op je website te plaatsen kan je jouw videoportret ook als profielfoto op Facebook plaatsen.
Op een bedrijfspagina van LinkedIn kun je ook een video plaatsen in plaats van een foto.

Video exporteren

Heb je een videoportret gemaakt? Zorg er dan voor dat deze zo gecomprimeerd mogelijk, maar uiteraard wel met een goed kwaliteit, wordt opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat jouw website niet te traag wordt. Wil je de video niet rechtstreeks op je pagina hebben vanwege traagheid, dan kun je de video uploaden via bijvoorbeeld Youtube of Vimeo en deze video delen/embedden op jouw website. Het nadeel hiervan is dat het er vaak niet echt ‘clean’ uitziet, omdat de verschillende buttons van YouTube/Vimeo zichtbaar zijn.