Profielfoto’s kun je voor verschillende doeleinden gebruiken: een foto voor op je CV, een foto voor op het zakelijke LinkedIn, een profielfoto voor je overige sociale media, een profielfoto voor een datingsite, maar je kunt je foto ook gebruiken voor op jouw eigen bedrijfswebsite.

Voor ieder doel kun je wel een andere profielfoto maken en er is niet één regel die jouw profielfoto perfect maakt, maar er is wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om jouw profielfoto beter te maken.

Hieronder som ik er een aantal voor je op die met name op zakelijke portretten zijn gericht:

Tip 1. Vermijd een te drukke achtergrond

Anders dan bij een omgevingsportret is de achtergrond minder relevant. De achtergrond kan echter wel tégen je werken. Zorg dat bij een (zakelijke) profielfoto de achtergrond niet te druk is en niet teveel afleidt.

Profielfoto met drukke achtergrond
Profielfoto met onscherpe achtergond

Wil je een drukke achtergrond verminderen, dan kan jouw fotograaf ervoor zorgen dat de achtergrond onscherp wordt gefotografeerd. Dit geeft de foto al direct een rustige uitstraling, zoals bij de tweede foto.

Tip 2. Zorg dat je veel gezicht in beeld hebt

Heb je op LinkedIn weleens jouw eigen foto of die van iemand uit jouw netwerk bekeken in een zoekresultaat? De profielfoto wordt in een verzameling wel heel erg klein weergegeven. Ook als je op jouw profiel kijkt, dan wordt de foto niet heel groot weergegeven. Zorg er dus voor dat er veel gezicht op de foto staat.

Profielfoto met veel gezicht

Tip 3. Zorg dat er in ieder geval een foto op je profiel staat

Het klinkt als een open deur, maar als je jouw netwerk wilt vergroten, zorg er dan op z’n minst voor dat er een foto bij je profiel staat. En als je denkt dat iedereen dat toch wel doet, dan heb je het mis. Hier zie je een aantal resultaten als je zoekt op mijn naam. Bij de eerste 4 resultaten staat er maar bij 2 profielen een foto.

Geen profielfoto aanwezig

Tip 4. Speel eens met de hoek

Houd je lichaam en gezicht eens in een hoek ten opzichte van de camera en maak de foto niet altijd frontaal. Hoewel er genoeg mooie frontale foto’s te vinden zijn op internet, spreekt een iets schuinere positie als snel meer als profielfoto. Let er ook eens op wat jouw voorkeurskant is. Bijna geen een gezicht is volledig symmetrisch. Laat je eens van links en eens van jouw rechterkant fotograferen en bekijk wat je beter/mooier vindt. Heb je een voorkeur bij onderstaande foto’s?

Profielfoto kijkt naar links
Profielfoto frontaal
Profielfoto kijkt naar rechts

Tip 5. Gebruik bij voorkeur geen selfie

Gebruik je jouw profielfoto voor zakelijke doeleinden, dan is een selfie meestal niet de beste optie. Het komt namelijk vaak niet heel professioneel over hoe leuk de foto ook kan zijn. Je hebt ook nagenoeg geen controle over het standpunt t.o.v. de camera als je geen zelfontspanner gebruikt.

Profielfoto selfie

Tip 6. Zorg voor een recente foto

Wanneer heb jij jouw profielfoto voor het laatst aangepast op jouw (zakelijke) social media? Is deze foto heel recent en klopt het met hoe je er nu uitziet? Zorg ervoor dat er een redelijk recente foto is geplaatst, zodat ze bijvoorbeeld tijdens jouw sollicitatie niet voor verrassingen komen te staan.

Okay, onderstaande is een beetje overdreven, maar je begrijpt de hint 🙂

Profielfoto niet recent

Tip 7. Maak een profielfoto met context

Heb je een beroep dat eenvoudig in jouw profielfoto te vertellen is? Maak dan eens een profielfoto met context. In dit geval is de geportretteerde een fotografe en is dit makkelijk in de foto mee te nemen. Je hebt dan toch nog gezicht in beeld, maar je laat direct zien waar jij je mee bezig houdt.

Profielfoto met context

Zorg er daarnaast uiteraard voor dat de foto scherp is.

Deze tips kun je meenemen bij de volgende keer dat je aan de gang gaat met je profielfoto. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je erop staat zoals jij bent en dat jij je herkent in jouw foto.

Heb je zelf nog tips of ervaringen? Plaats deze dan als reactie onder dit artikel. Zo helpen we elkaar en delen we kennis en ervaring. Meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens naar onze zakelijke portretten.