Profielfoto achtergrond2

De achtergrond van je profielfoto

Je hebt besloten om je profielfoto te vernieuwen. Natuurlijk heb je alle tips gelezen voor een betere profielfoto, maar denk ook eens na over welke achtergrond je wilt. Je weet dus dat de achtergrond in ieder geval niet teveel af moet leiden.

Waarvoor ga je jouw profielfoto gebruiken?

Waar ga je de foto voornamelijk voor gebruiken? Gebruik je de profielfoto op de website van je bedrijf en heeft je website een bepaalde huisstijl en achtergrondkleur, dan kun je overwegen om juist géén achtergrond te gebruiken. Hier vind je daar een artikel over. Op die manier kun je de achtergrond van jouw profielfoto hetzelfde laten zijn als de achtergrond van jouw website.

Ga je de profielfoto voor jouw CV gebruiken en is de achtergrond van jouw CV wit, dan kun je ook kiezen voor een transparante achtergrond, maar ook een perfect uitgelichte witte achtergrond werkt hier uitstekend voor. Op die manier valt de achtergrond weg. Ook voor het zakelijke LinkedIn kan een witte achtergrond goed werken. De achtergrond van de profielfoto valt dan weg in de achtergrond van het ‘papier’.

Profielfoto achtergrond5

Foto’s in de studio

In de studio heb je heel veel mogelijkheden. De fotograaf heeft al het licht onder controle en heeft een brede keuze aan achtergronden. Je kunt bijna alle gradaties kiezen tussen wit en zwart. Deze gradaties ontstaan door de achtergrond meer of minder intensief te belichten, maar ook de afstand van de belichting tot de achtergrond heeft invloed op de gradatie van de kleur.

Naast zwart en wit kun je ook kiezen voor kleur. Ook hiervoor gelden dezelfde regels. Zo kun je een blauwe achtergrond lichter of donkerder maken met het flitslicht.

Hieronder vind je 3 voorbeelden van zwart naar wit.

Bij de eerste foto is de persoon voor een zwarte achtergrond gezet. Bij de tweede foto is de persoon voor een witte achtergrond geplaatst en is dit achtergrond fel belicht. Zonder die extra belichting zou de achtergrond grijs zijn. Dat is precies wat er gebeurt bij de derde foto. De witte achtergrond is niet apart belicht en wordt dus grijs.

Profielfoto achtergrond4

Je kunt diezelfde zwarte of witte achtergrond ook nog gericht of deels belichten. Op die manier ontstaat er een gradatie- of kleurverloop in de foto. Hieronder vind je twee voorbeelden hiervan. Eén op een zwarte en één op een witte achtergrond.

Profielfoto achtergrond6

Foto’s op locatie

Veel bedrijfsfotografie-opdrachten doen we op locatie. Ook hier kun je foto’s creëren zoals we hierboven beschreven hebben. We gebruiken in de studio weliswaar grotere achtergronden, maar met het gebruik van opvouwbare achtergronden tover je de locatie relatief snel om in een mobiele studio. Hier zie je zo’n opzet.

Profielfoto achtergrond7

Maar op locatie kun je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de achtergrond die voorhanden is. Zoals eerder gezegd, als deze maar niet afleidt van de persoon. Door gebruik te maken van bepaalde instellingen in de camera maken we de achtergrond onscherp, zodat de persoon op de voorgrond de belangrijkste rol speelt.

Ook hier is het belangrijk om de stijl van het eindresultaat voor ogen te hebben. Bespreek dit van tevoren en laat de gemaakte foto’s op locatie zien aan de opdrachtgever. Zo komt niemand achteraf voor verrassingen te staan. Je kunt deze methode zowel buiten als binnen realiseren. Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Zoals de foto rechtsonder laat zien, kun je met de juiste belichting ook op een slecht-weer-dag gewoon buiten een goed belichte foto maken zonder storende achtergrond.

Profielfoto achtergrond3

Dit artikel bevat maar een aantal voorbeelden van wat je kunt doen met de achtergrond van je profielfoto, maar wellicht helpt het je om bij je volgende profielfoto wat meer na te denken over wat je mooi vindt en uit wilt stralen.

Wil je overigens jouw profielfoto eens laten beoordelen door anderen? Ga dan eens naar Photofeeler. Op deze site kun je meerdere profielfoto’s plaatsen voor verschillende doeleinden en een keuze maken op basis van wat jij belangrijk vindt.

Heb je zelf ook ervaringen en/of aanvullende tips? We horen het graag van je!